META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW" Projisering - å fraskrive seg ansvar × Pauline Irene

Å projisere vil si å tilskrive andre mennesker skylden for dine egne problemer. Du projiserer ubehagelige opplevelser over på andre. Da er det lett å innta en offerrolle, og å tilskrive andre din egen deltakelse i noe. Projisering handler også om å tillegge andre dine uønskede eller ikke sosialt aksepterte ønsker, følelser, motiver eller egenskaper. Du benekter dem hos deg selv siden du eller andre opplever dem som uakseptable. 

Projisering er en forsvarsmekanisme som har som mål å lette på samvittigheten. Vi projiserer for å beskytte vårt eget selvbilde. Men problemet med å projisere er at du fraskriver deg ansvaret for handlingene og tankene dine. Det kan gå så langt som at du begynner å tro at du er ufeilbarlig, og at det er andre menneskers eller omstendighetenes skyld når noe går galt. 

Projisering beskytter deg også mot angst og vanskelige følelser. Er det noe du ikke liker med deg selv, vil du underbevisst begynne å se det i andre. Du vil ikke erkjenne dine svakheter, og tilskriver derfor andre personer disse slik at svakhetene ikke lenger kan assosieres med deg selv. Dette er problematisk fordi du kan danne deg et helt feil bilde av andre personer.

For å sette en stopper for projiseringen må du begynne å ta ansvar for handlingene dine. Å skylde på andre fører ikke til endringer. Prøv å se hva som er det underliggende problemet ditt, og start å handle. Vær også ærlig mot deg selv. Kjenn deg selv. Erkjenn dine sterke sider og svakheter. Kom i kontakt med følelsene dine. Ikke let etter dine svakheter i andre, men prøv å se andre for hvem de egentlig er.

I hvilke situasjoner projiserer du?


Kari Anne Næss
Hei, ville bare si at projisering ikke bare handler om å skylde på andre. Jeg jobber som dramapedagog, og når vi skal snakke om vanskelige ting med barn f.eks., så er projisering veldig nyttig og viktig for dem. Projisering kan også rett og slett være å overføre egenskaper eller bilder fra et sted til et annet sted. F.eks. når barn projiserer menneskelige følelser til kosebamser - bamsen har slått seg og må ha plaster! Da lærer barn å vise omsorg og handle på en prososial måte gjennom projisering.

Jeg søkte på projisering på google, og dette blog-innlegget kom opp. Vil bare ikke at folk som leser det tror at dette ordet bare har en negativ betydning, når det også kan være et nyttig verktøy :)
19.01.2013, 13:18
Pauline Irene
Kari Anne Næss: Stemmer det :) Projisering kan også være å beskrive andre personer med negative ord som egentlig gjelder en selv, å overføre hvordan man føler seg til en situasjon osv...
19.01.2013, 19:53
URL: http://paulineirene.blogg.no/
Kalle Blodurin
Hei du som er mastermind og sjef for denne blüggen. Skikkelig smart bildebruk til posten din. Jeg forstod med en gang at pistolformen de hendene dannet aldeles ikke er ment for å illustrere hvordan det så ut da bandittene utfordret hverandre i den ville vesten med revolvere, men at det faktisk setter bilder på hvordan projisering fungerer. Håper at du fortsetter med slike kreative varianter! Stand on!
12.06.2013, 01:20
Legg igjen en kommentar:

© Design#9 by Foto & Webdesign.blogg.noPauline Irene

Hei! Jeg heter Pauline Irene og er student på profesjonsstudiet i psykologi på NTNU i Trondheim. Jeg opprettet denne bloggen for å hjelpe deg med å bli den beste utgaven av deg selv, og å motivere deg til å leve livet ditt til det fulle. Er det noe spesifikt du vil jeg skal skrive om eller ta opp ta gjerne kontakt! :)

Legg meg til som vennFølg meg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW"
hits